Belang van goede boekhouding in de horeca
Onze boekhouders die actief zijn in de horeca weten precies waar u op moet letten bij het ondernemen. Uw boekhouder adviseert aan welke regels u moet voldoen, welke ondernemersregelingen er voor u gelden en welke belangrijke aandachtspunten er zijn voor ondernemers in de horeca. Op deze manier kan uw boekhouder u vooruit helpen met de juiste adviezen en inzichten. Als de boekhouder kansen ziet of als er nieuwe regelgevingen zijn die van invloed kunnen zijn op uw horecaonderneming, dan zal de boekhouder proactief contact met u opnemen daarover. Bent u al een tijdje in de horeca sector aan het werk? Laat dan eens uw financiële zaken controleren door één van onze professionele boekhouders. Wellicht ziet u gunstige aftrekposten of unieke potenties over het hoofd.
Btw-aangifte doen voor horecaondernemers
De btw-aangifte doen gaat in een horecaonderneming net iets anders als bij andere bedrijven. Zo moet het juiste btw-tarief worden gehanteerd en bent u als horecaondernemer btw verschuldigd over de levering, invoer en verwerving van goederen en het verlenen van diensten. Er gelden twee verschillende btw-tarieven in de horeca: het lage btw-tarief (6%) op etenswaren en niet-alcoholische dranken en het hoge btw-tarief (21%) op alcoholische dranken. Iets waar iedere (horeca-)ondernemer mee te maken krijgt, is de inkomstenbelasting. Lees meer hierover in het gedeelte hieronder.
Inkomstenbelasting
Betalen van de inkomstenbelasting gebeurt als horecaondernemer achteraf indien u geen actie onderneemt. Wij adviseren om van elke omzet circa 50% te reserveren voor tegenvallers en belastingen. Het is daarnaast verstandig om via een ervaren boekhouder een verzoek te doen tot vooraangifte voor de inkomstenbelasting. Er wordt dan een inschatting gemaakt van uw winst in het eerste jaar. De FOD baseert op basis hiervan een voorlopige aanslag. Zo betaalt u al direct vanaf de eerste dag inkomstenbelasting en komt u achteraf niet voor tegenvallers te staan.