Boekhouding en cryptocurrency: waar moet ik rekening mee houden?

4 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 20-01-2022

Cryptocurrency wordt steeds populairder bij zowel particulieren als ondernemingen. In 2009 werd de meest bekende vorm van cryptovaluta (elektronisch geld) uitgebracht, namelijk de Bitcoin. Andere bekende cryptovaluta zijn: Ripple, Ethereum, Litecoin, IOTA en Dash. We zullen in het artikel de term Bitcoin aanhouden om cryptocurrency aan te duiden. Wat we bespreken geldt echter voor al deze vormen van elektronisch geld. Lees in dit artikel meer over hoe u Bitcoin in uw boekhouding verwerkt, hoe u crypto-aangifte doet en hoe u moet omgaan met koersverschillen in de boekhouding. 

Op deze pagina:

Moet ik belasting betalen over Bitcoin?

De Belgische overheid heeft beslist dat Bitcoin geen wettig betaalmiddel is. Hierdoor gelden voor Bitcoin andere regels rondom de belastingen dan voor gebruikelijke munteenheden zoals de euro. Hoe gaat de FOD dan om met Bitcoin? Wanneer u als particulier in crypto handelt, dan hoeft u voor het minen slechts de winst op te geven. ‘Crypto minen’ is het valideren en vastleggen van transacties op de blockchain via een computer. U berekent de winst door alle gemaakte kosten van de inkomsten af te trekken. U geeft enkel de koerswinst aan, dus niet de totale opbrengst.


boekhouding cryptovaluta

Voor ondernemers

Als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en als voor uw diensten wordt betaald met Bitcoin of andere cryptovaluta, dan moet u zelf de waarde van de cryptovaluta omrekenen naar de waarde in euro’s op het moment dat de transactie plaatsvindt. Dit bedrag rekent u mee in de omzetbelasting.

Heeft u een BV die wordt betaald in cryptovaluta? Ook dan moet u deze waarde omrekenen naar de waarde in euro’s. Dit omgerekende bedrag neemt u mee in de omzet. Als uw BV doet handelen in crypto of Bitcoin doet minen dan moet u de resultaten van zowel het handelen als de resultaten van het minen vermelden op de winst- en verliesrekening.

Voor particulieren

Het bezit van Bitcoin valt in de categorie ‘overige bezittingen’, in box 3 van de belastingen. Er is wel een grote variatie in de koersen, waardoor een deel van het vermogen in box 3 vrijgesteld is van belastingen. Het gaat hierbij om de eerste 50.000 euro van het totale vermogen (belastingjaar 2021). Meer hierover later in dit artikel. Als een werkgever uw salaris uitbetaald in Bitcoin, dan moet de werkgever de waarde omrekenen naar euro’s op het moment van de uitbetaling van uw salaris.

Let op: als u zeer actief handelt in cryptocurrency dan kan het zo zijn dat de FOD dit ziet als inkomen box 1. Schakel een ervaren boekhouder of accountant in die u hierbij kan adviseren.

Crypto aangifte doen

Over de cryptovaluta hoeft er geen btw betaald te worden. De Europese Unie ziet het elektronische geld als puur transactiemiddel zonder een ander doel. Toch betekent dit niet dat er helemaal geen belasting hoeft te worden betaald over cryptomunten. U moet ze ieder jaar aangeven op de belastingaangifte.

Sinds een paar jaar specialiseren mensen zich in crypto-aangifte. Dit zijn vaak mensen die voor een accountants- belasting- of administratiekantoor hebben gewerkt. Het inschakelen van een professionele boekhouder met ervaring in de cryptocurrency kost geld, maar bespaart ook een hoop geld uiteindelijk. De boekhouder moet de privacy goed kunnen waarborgen en hackers op afstand houden. Uw digitale geld moet goed beschermd worden. 

Wat gebeurt er als ik mijn Bitcoin niet opgeef bij de belastingaangifte?

Als u uw vermogen in cryptovaluta niet opgeeft bij de belastingaangifte en de FOD hierachter komt, dan kunt u een boete tot 300% van de belasting die u zou moeten betalen kunnen krijgen van de FOD. In het ergste geval kunt u strafrechtelijk worden vervolgd. Het niet opgeven van Bitcoins wordt beschouwd als zwart vermogen, met andere woorden een misdrijf. Wist u dat de FOD tot vijf jaar na de belastingaangifte kan aankloppen om verhaal te halen? Houd alles dus goed bij en vergeet niet om uw cryptovaluta mee te nemen in de jaarlijkse belastingaangifte. 

Boekhouding cryptocurrency en koersverschillen

Cryptomunten veranderen continu van waarde, waardoor u te maken krijgt met koersverschillen in de boekhouding. Het is belangrijk dat er bij facturen met Bitcoins direct wordt omgerekend naar euro’s. Bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl wordt direct door de klant betaald (in Bitcoins als dit gewenst is) en worden de Bitcoins meteen omgerekend naar euro’s, gekeken naar de koers op dat moment. 

Echter, vaak is er een betaaltermijn van meerdere weken. In dat geval is het handig om direct de waarde in euro’s te noteren. Vaak is dit zelfs administratief verplicht. Als u een factuur maakt en uw klant ontvangt deze later, dan moet u de koersverschillen oplossen door de factuur na betaling als betaald te bestempelen en dan het tekort of overschot los op te geven als koersverschil. Er zijn verschillende softwaresystemen voor de boekhouding die Bitcoins standaard meenemen in de administratie.

Tip: maak aan het begin van het jaar op 1 januari een printscreen van de koers. Dit is fijn voor wanneer u in maart de belastingaangifte indient en kan helpen bij de onderbouwing van de waarde tegenover de FOD.

Hulp nodig bij de administratie of aangifte van uw cryptocurrency?

De boekhouders in ons netwerk helpen u graag met de verwerking van uw Bitcoins in de administratie en aangifte. Dankzij ons landelijke netwerk hebben wij altijd een lokale boekhouder beschikbaar, ook bij u in de buurt. Vraag via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend drie offertes aan van boekhouders uit uw regio. Boekhouders of accountants die interesse hebben in uw opdracht zullen binnen 48 uur contact met u opnemen. Vervolgens beslist u zelf of u al dan niet een samenwerking aangaat.